wielomiany
Ewelina: wyznacz współczynnik wielomianu W(x)=x4+ax−4, jeśli W(√2−1)=W(1−√2)
Ta funkcja jest parzysta ale jak tu skorzystać z tej własności?
20 lut 14:06
ICSP: w(x) = w(−x) zatem
x4 + ax − 4 = (−x)4 + a(−x) − 4
a = 0
20 lut 14:08
ICSP: Wielomian który jest funkcją parzystą ma wszystkie współczynniki przy nieparzystych potęgach =
0.
20 lut 14:09
Ewelina: Dzięki
20 lut 14:12
ICSP: Chociaż nie. Pomyliłem wynikanie z implikacją

Trzeba to niestety poprawić
w(
√2 − 1) = w(−(
√2 + 1))
(
√2 − 1)
4 + a(
√2 − 1) − 4 = (−(
√2 + 1))
4 + a(−
√2 + 1) − 4
(
√2 −1)
4 + a(
√2 − 1) − 4 = (
√2 − 1)
4 − a(
√2 − 1) − 4
a(
√2 −1) = −a(
√2 − 1)
a = −a
a = 0
Teraz jest poprawnie
20 lut 14:17
J: Czy nie mozna tak ? :
x4 + ax − 4 = (−x)2 + a(−x) − 4 ⇔ ax = −ax ⇔ 2ax = 0
i skoro ma być prawdą dla każdego x, to a =0
20 lut 14:25
ICSP: J skąd pierwsza równość ?

W poleceniu nie ma nic napisane o parzystości w(x).
20 lut 14:27
J: Witam

Podano W(
√2−1) = W(1−
√2) , czyli W(
√2 − 1) = W[ −(
√2 −1)]
20 lut 14:45
ICSP: 
ale z tego wcale nie można wnioskować,że dla każdego x zachodzi w(x) = w(−x)
20 lut 14:46
Maslanek: Ale to nie znaczy, że dla każdego x zachodzi W(x)=W(−x)
Zachodzi na pewno dla jednego, okręslonego wyżej

. Nic więcej nie wiadomo.
20 lut 14:46
J: Oczywiście racja
20 lut 14:48