f(x,y) = x3 − x2 + y3 − 2xy + 3
Df : x i y należy do R
F'x(x,y) = 3x2 − 2x − 2y
F'y(x,y)= 2y − 2x
3x2 − 2x − 2y= 0
2y − 2x= 0
2y=2x/:2
y=x
3x2−2x−2x=0
3x2 − 4x=0
x(3x−4)=0
x=0 lub 3x=4/:3
x=0 lub x=4/3
P1(0,0) , P2 (4/3,4/3)
F'xx(x,y)= 6x−2
F'yx(x,y)= −2
F'xy(x,y)= −2
F'yy(x'y)= 2
W(x,y)= 6x−2 −2 − wyznacznik
−2 2
W(0,0) = po wyliczeniu tego wyszło mi 0 −czyli nie można określić czy istnieje ekstremum
W(4/3,4/3) = wyszło mi 8 i ,że jest minimum.
,żle popatrzyłem.
| 4 | 4 | 49 | ||||
Źle policzyłeś wartość funkcji w punkcie. Wychodzi f( | , | ) = | . | |||
| 3 | 3 | 27 |
To wyznacznik ma wartość 8. Nie ważne, jest OK.
do autora/−ki ... sprawdź czy dobrze funkcję przepisałeś/−aś

