Wielomiany
Ewelina: Dany jest wielomian w(x)= x4−x2. Wykaż,że W(1−√2) = W(√2−1)
Może mi ktoś wyjaśnić jak zrobić to zadanie? Próbowałam z pomocniczą t w sumie to sama nie wiem
po co ale wydawało mi się że są dwie parzyste potęgi więc coś to da xd a wzorów skróconego
mnożenia do potęgi 4 wydaje mi się że raczej tu nie trzeba użyć
20 lut 12:36
wredulus_pospolitus:
W(1−
√2) = W(−(
√2−1))
innymi słowy ... wystarczy pokazać że funkcja f(x) = x
4−x
2 jest funkcją parzystą
20 lut 12:44
Ewelina: czyli jak? :<
20 lut 12:45
Ewelina: wystarczy napisać ze w(1) = w(−1)?
20 lut 12:48
wredulus_pospolitus:
Ewelino ... jesteś w liceum czy na studiach
20 lut 12:48
wredulus_pospolitus:
nie ... wystarczy pokazać, że W(−x) = W(x)
20 lut 12:48
J:
Albo policzyć W(1−√2) oraz W(√2−1}) i porównać wyniki, albo pokazać, że f(−x) = f(x)
[funkcja parzysta]
20 lut 12:50
Ewelina: w 2 klasie LO z matmą rozszerzoną xd ale od jakiegoś czasu widzę że to nie mój kierunek
20 lut 12:50
Ewelina: w 2 klasie LO z matmą rozszerzoną xd ale od jakiegoś czasu widzę że to nie mój kierunek
20 lut 12:50
wredulus_pospolitus:
f(−x) = (−x)4 − (−x)2 = x4 − x2 = f(x)
czyli f(x) parzysta
czyli f(1−√2) = f(−(1−√2) = f(√2−1)
c.n.w.
20 lut 12:59
R:
W ostatecznosci mozna tez na piechote policzyc W(1−√2) i W(√2−1) i pokazac, ze wyniki sa
rowne...
20 lut 13:59
ICSP: L = W(1 − √2) = (1 − √2)4 − (1 − √2)2 = [(−1)*(√2 − 1)]4 − [(−1) * (√2 − 1)]2 =
= (−1)4 * (√2 − 1)4 − (−1)2 * (√2 −1)2 = (√2 − 1)4 − (√2 −1)2 = W(√2 − 1) = P
c.n.w.
20 lut 14:03
J: R .. popatrz post: 12:50
20 lut 14:05