ostrosłupy
Szymon: Rozważmy rodzinę ostrosłupów prawidłowych czworokątnych o krawędzi bocznej a. Wyznacz ten
ostrosłup z podanej rodziny który ma największe pole powierzchni całkowitej i wyznacz to
pole.
ktoś pomoże?
20 lut 12:21
wredulus_pospolitus:
oznaczmy jako α kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy, wtedy:
niech:
d − przekątna podstawy
b − krawędź podstawy
h − wysokość ściany bocznej
H − wysokość ostrosłupa
| | b*h | |
Pc = Pp + 4*Pb = b2 + 4* |
| = b*(b+ 2h) |
| | 2 | |
wyznacz 'h' i 'b' za pomocą α i a
| d | |
| = a*cosα => d = 2acosα => b√2 = 2acosα => b = √2acosα |
| 2 | |
H = a*sinα
| | √2 | |
h = √(b/2)2 + H2 = √a2cos2α/2 + a2sin2α = |
| a√1+sin2α |
| | 2 | |
podstawiasz do P
c
'a' −−− stała
α −−− zmienna
liczysz pochodną i szukasz maksimum lokalnego przy założeniach α∊(0,90)
20 lut 12:56
Szymon: a jak nie miałem jeszcze pochodnych ?
20 lut 13:28
wredulus_pospolitus:
no to ....... masz cholernie poważny problem
20 lut 13:32
wredulus_pospolitus:
szczerze mówiąc ... nie widzę sposobu aby w inny sposób to wyliczyć, jak właśnie poprzez
optymalizację, a do optymalizacji tego równania konieczna jest pochodna
20 lut 13:42
wredulus_pospolitus:
chociaż .... hmmm
Pc = b*(b+2h) = √2acosα(√2acosα + √2a√1+sin2α) =
= √2acosα*(√2a*(cosα + √1+ 1−cos2α)) = 2a*cosα*(cosα+√2−cos2α)
niech c = cosα ; c∊(0,1)
Pc = 2a*c*(c+√2−c2)
nieee ... bez pochodnej ani rusz
sprawdź jeszcze czy dobrze wyprowadziłem to równanie bo wychodzi bzdurny wynik
20 lut 13:48