Liczby zespolone błagam pomocy!
Szprot: Jutro mam egzamin i bardzo potrzebuję pomocy z tym przykłądem, czy serio można to zrobić tylko
wynażając (z−1)3?
przykład: (z−1)3 = 8i3
20 lut 11:10
wredulus_pospolitus:
oczywiście, że tak nie trzeba ... ale jeżeli nie czujesz się komfortowo w liczbach zespolonych
... to taki właśnie sposób rozwiązywania byłby wskazany
20 lut 11:18
Szprot: Wskazówka? Może zacząłbyś początek jakimś sposobem, dalej na bank sobie poradzę. Proszę
20 lut 11:24
wredulus_pospolitus:
(z−1)3 = 8i3 <=> (z−1)3 = (2i)3
i wiemy, że:
a) (z−1)3 = 'coś' <==== okrąg o środku (1,0) i promieniu |coś|
b) pierwszym pierwiastkiem będzie z = 1+2i
c) pozostałe dwa pierwiastki będą na tym okręgu w równych 'odstępach' czyli co 120o
d) pierwiastki potraktowane jako wierzchołki trójkąta ... tworzą trójkąt równoboczny opisany na
okręgu o promieniu 2
e) mając jeden wierzchołek i środek okręgu, jesteś w stanie (na poziomie liceum/gimnazjum)
wyznaczyć pozostałe dwa wierzchołki
20 lut 11:29
Szprot: Dzięki
20 lut 12:45
Szprot: Słuchaj a powiedz mi jak Ci wyszło równanie koła z tego. Wybacz ale za nic nie mogę sobie tego
rozpisać/ wyobrazić
20 lut 12:49
Trivial:
W skrócie to co powiedział
wredulus:
u
n = v
n ⇒ u = ε
kv, k = 0,1,...,n−1, ε = e
2πi/n
Czyli w tym przykładzie:
(z−1)
3 = (2i)
3
| | 2π | | 2π | | −1+i√3 | |
ε = e2πi/3 = cos( |
| ) + isin( |
| ) = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
z
0 = 1 + 2i
| | −1+i√3 | |
z1 = 1 + ( |
| )*2i = 1 − √3 − i. |
| | 2 | |
| | −1+i√3 | |
z2 = 1 + ( |
| )2*2i = 1 + √3 − i. |
| | 2 | |
20 lut 12:56
wredulus_pospolitus:
Szrot i dlatego napisałem, że jeżeli nie 'czujesz zespolonych' to lepiej rozpisać sobie.
To co zrobiłem to jest interpretacja geometryczna równania w ciele liczb zespolonych.
20 lut 12:58
Trivial: Dokładnie. Moja wersja bazuje na interpretacji geometrycznej.
20 lut 13:00