....
marek: Na płaszczyźnie ustalono punkt S. Obrazem dowolnego punktu A płaszczyzny w przekształceniu P
jest punkt A' wyznaczony następująco: rysujemy okrąg o środku S i promieniu długości AS.
Rysujemy średnicę okręgu, do której należy punkt A. Drugi koniec tej średnicy jest punktem A'.
A) Narysuj trójkąt prostokątny nierównoramienny ABS tak, aby S był wierzchołkiem kąta prostego.
Znajdź obrazy punktów ABS w przekształceniu P.
b) Uzasadnij, że P jest izometrią.
20 lut 11:05
wredulus_pospolitus:
(a) i tutaj w czym masz problem
20 lut 11:21
wredulus_pospolitus:
(b) wystarczy zauważyć, że całą ta zabawę z rysowaniem okręgu można sobie odpuścić i po prostu
zrobić odcinek AS przedłużyć by powstał odcinek SA' o tej samej długości
to jest zwyczajne przekształcenie względem punktu (S)
20 lut 11:23
marek: Z podpunktem a) raczej nie, narysowałem trójkąt, punkty w przekształceniu. mam problem z
podpunktem b, mam uzasadnić, że |AS| = |A'S| i |BS| = |B'S| ?
20 lut 11:24
wredulus_pospolitus:
(b) ... |AS| = r = |A'S| ... co więcej ... wektor AS = wektor SA' (ten sam zwrot i długość) co
wynika z tego, że oba wektory są równoległe do średnicy AA'
20 lut 11:31