nie rozumiem tego zadania pomoze ktoś
patrycja: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym, którego podstawą jest romb dane są: przekątne
podstawy 8√2 cm i 6√2 oraz przekątna ściany bocznej graniastosłupa o długości 20 cm. Oblicz
pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa
20 lut 09:55
J: Potrzebujesz obliczyć krawędź podstawy (rombu) "a" , oraz wysokość graniastosłupa "H"
20 lut 09:59
J:

Trójkąt AOB jest prostokątny,linie zielone to przekątne.
20 lut 10:01
patrycja: a możesz wytłumaczyc krok po kroku jak to zrobić żebym zrozumiała
20 lut 10:34
J: Przekątne ( zielone) przecinają się pod katem prostym i dzielą na połowy.Zastosuj twierdzenie
pitagorasa dla trójkata AOB i oblicz "a" , znając długości przyprostokatnych.
20 lut 10:37
patrycja: nie jestem dobra z matmy i niewiem jak sie zabrac za to
20 lut 10:54
J: Do której kalsy chodzisz i w jakiej szkole ?
20 lut 11:03
J: W jakiej jesteś szkole i w której klasie ?
20 lut 11:04
patrycja: 6 podstawówka
20 lut 11:26
zawodus: trele morele
20 lut 11:29
wredulus_pospolitus:
tiaaak bo w podstawówce jest geometria w przestrzeni ... tiaaaa ... masz nas za idiotów czy
debili

niech mnie ktoś poprawi ... ale w podstawówce (obecnej) nawet nie wiedzą co to jest pierwiastek
− prawda

20 lut 11:33
patrycja: to sa zadania które dostaliśmy od nauczyciela gimnazjum, żebyśmy spróbowali zrobic
20 lut 11:43
patrycja: jak niechcenie pomóc ta nie piszcie, inni pomaga bo chodzi o wytłumaczenie a niezrobienie
20 lut 11:44
patrycja: wreduluspospolitus: dla twojej wiadomości pierwiastki sa w 6 klasie
20 lut 11:45
J: Dobrze, że nie dał wam np. " spróbować" policzyczyć pochodne funkcji
20 lut 11:45
patrycja: mam tu troche zrobione ale nie wiem czy dobrze
20 lut 11:46
wredulus_pospolitus:
to pokaż co masz zrobione
20 lut 11:48
J: O jakiej pomocy mozemy mówić, jak nie znasz podstawowych twierdzeń i własności,aby to zadanie
(zresztą trywialne) rozwiązać. I tak pewnie nic z tego nie zrozumiesz !
20 lut 11:48
patrycja: h=5
hp = a√3 /2 = 3 √3
20 lut 11:57
patrycja: H/ 23 hp = tg 30 =√3
20 lut 12:00
patrycja: H=6
20 lut 12:01
patrycja: a nie sorki to miałobyc do innego zad
20 lut 12:01
patrycja: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 6cm. Oblicz pole powierzchni i
objętość tego ostrosłupa jeśli jego krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60 stopni
20 lut 12:02
J:

a = 3
√2 ; b = 4
√2 , potrafisz obliczyć ile wynosi "c" ?
20 lut 12:11
patrycja: z twierdzenia pitagorasa
20 lut 12:13
J: To ja też wiem, pokaż jak obliczyc "a"
20 lut 12:17
patrycja: 3√22 + 4√22 =c2
12+16 =c2
28=c2
c=√28
20 lut 12:23
J:
Nie. (3√2)2 +(4√2)2 = c2 ; policz teraz
20 lut 12:26
patrycja: czy to bedzie tak 6*2 .....
20 lut 12:28
J: Chyba jednak faktycznie to zadanie Cie przerasta. Powiedz nauczycielowi,że próbowałas, ale nie
poradziłaś sobie ( co jest zresztą faktem )
20 lut 12:33
patrycja: no jo ciezkie jest
20 lut 12:40
patrycja: ale dzieki za pomoc
20 lut 12:44