matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
maniek:
Rozwiąż równanie : |x −2| + |2x −4| + |6 −3x| = 6
20 lut 08:39
J:
.... ⇔ Ix−2I + 2Ix−2I + 3I2−xI = 6, ponieważ Ix−2I = I2−xI mamy: 6Ix−2I = 6 ⇔Ix−2I =1 ⇔ ⇔ (x − 2 = 1 v x − 2 = −1) ⇔ x = 3 v x = 1
20 lut 08:46