prawdopodobieństwo
Kaśka: w urnie znajdują się kule− 2kule białe, 3 czarne, 5 zielonych. Losujemy 2 kule bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania :
a) 2 kule białe
b) 1białej
20 lut 07:46
J:
| | 2 | | 1 | |
a) IΩI = 10 ; IAI = 2 ; P(A) = |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | |
| | 1 | |
b) IΩI = 10 ; IAI = 1 ; P(A) = |
| |
| | 10 | |
20 lut 08:08
Kaśka: dziękuje pięknie
20 lut 08:13
Aga1.: J, wg mnie to zadanie źle rozwiązałeś.
20 lut 09:32
Kaśka: No źle jest rozwiązane
20 lut 12:30
J: Jasne,ze źle

Przepraszam.
| | | | | |
Nie wiem czemu przyjąłem,że IΩI = | zamiast IΩI = | |
| | | |
20 lut 12:45
J: I dalej..
| | | |
a) dwie białe kule mozna wylosować na | sposobow, czyli IAI = 1 |
| | |
| | | |
b) jedną biała kule mozna wylosowac na | sposobow, czyli IBI = 2 |
| | |
20 lut 13:09
Aga1.: b) jest nadal źle, bo losujemy dwie kule w tym jedna ma być biała, czyli 1 biała i jedna czarna
lub 1 biała i 1 zielona
20 lut 14:53
J: Zgoda

Zasugerowałem się,że w drugim losowaniu losujemy jedną kulę. Dzieki za zwrócenie uwagi
20 lut 14:56