matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje tworzące
Ed:
Jak wygląda funkcja tworząca dla ciągu a
n
=n*2
n
?
19 lut 23:34
M:
27 paź 06:06
Mariusz:
1
∑
n=0
∞
2
n
x
n
=
1−2x
d
d
1
(∑
n=0
∞
2
n
x
n
) =
(
)
dx
dx
1−2x
1
∑
n=0
∞
n2
n
x
n−1
= −
*(−2)
(1−2x)
2
2
∑
n=0
∞
n2
n
x
n−1
=
(1−2x)
2
2x
∑
n=0
∞
n2
n
x
n
=
(1−2x)
2
28 paź 19:00