| 1 | ||
sin2xcos2x − | = 0 | |
| 8 |
| 1 | ||
sin2x[1 − sin2x] − | = 0 | |
| 8 |
| 1 | ||
sin2x − sin4x − | = 0 | |
| 8 |
dzięki
a ktorys z was bylby sklonny mi pomoc w tozsamosciostatniej bo mi zostala
ostatnia bo jutro pisze poprawe z trygonometri a poandto mam pd wszystko sam rozwiazlem
izostala mi ostatnia tozsamosc
| π | ||
D: x ≠ 0 + kπ ⋁ x ≠ | + kπ dla k∊C | |
| 2 |
| sinx | cosx | ||
+ | − 8sinx*cosx = 0 | ||
| cosx | sinx |
| sin2x + cos2x | |
− 8sinx*cosx = 0 | |
| sinx*cosx |
| sin2x + cos2x − 8sin2x*cos2x | |
= 0 => 1 − 8sin2x*cos2x = 0 | |
| sinx*cosx |
| √2 | √2 | |||
sin2x = | ∨ sin2x = − | |||
| 2 | 2 |
| π | 3 | π | 5 | |||||
2x = | + 2kπ ∨ 2x = | π + 2kπ ∨ 2x = − | + 2kπ ∨ 2x = | π + 2kπ | ||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| π | 7 | π | 9 | |||||
x = | + 2kπ ∨ x = | π + 2kπ ∨ x = − | + 2kπ ∨ x = | π + 2kπ | ||||
| 8 | 8 | 8 | 8 |
| sinx | cosx | 2 | |||
+ | = 4sin2x ⇒ | = 4sin2x ⇒ 4sin2x = 2 | |||
| cosx | sinx | 2sinx cosx |
| 2 | √2 | −√2 | ||||
sin22x = | ⇒ sin2x = | lub sin2x = | itd. | |||
| 4 | 2 | 2 |
Mam jeszcze pytanie − chyba wyżej na końcu przekombinowałem
Czy wyniki nie powinny wyglądać następująco?
| π | π | 3 | 5 | |||||
x = − | + kπ ∨ x = | + kπ ∨ x = | π + kπ ∨ x = | π + kπ | ||||
| 8 | 8 | 8 | 8 |
| π | kπ | 5π | |||
+ | = | + kπ | |||
| 8 | 2 | 8 |
| π | kπ | π | kπ | |||||
x=− | + | ⋁ x = | + | |||||
| 8 | 2 | 8 | 2 |