Oblicz:
Estrella: Oblicz:
prosze o rozwiazanie krok po kroku
PS. Czy takie zadanie moze sie pojawic na maturze podstawowej? Zakladam, ze tak, ale prosze o
potwierdzenie.
PW: Czytaj
Estrello koniecznie (s. 6 −11)
http://www.cke.edu.pl/images/stories/Akty_prawne/rozp_zm_stand.pdf
Między innymi:
6) trygonometria:
POZIOM PODSTAWOWY
a) wykorzystuje definicje i wyznacza wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów ostrych,
b) rozwiązuje równania typu sin x = a, cos x = a, tg x = a, dla 0° < x < 90°,
c) stosuje proste związki między funkcjami trygonometrycznymi kąta ostrego,
d) znając wartość jednej z funkcji trygonometrycznych, wyznacza wartości pozostałych funkcji
tego samego kąta ostrego,
POZIOM ROZSZERZONY
jak na poziomie podstawowym oraz:
a) stosuje miarę łukową i miarę stopniową kąta,
b) wyznacza wartości funkcji trygonometrycznych dowolnego kąta przez sprowadzenie do przypadku
kąta ostrego,
c) posługuje się wykresami funkcji trygonometrycznych przy rozwiązywaniu nierówności typu
sin x > a, cos x > a, tg x > a,
d) stosuje związki: sin
2α + cos
2α = 1, tgα = sinα/cosα oraz wzory na sinus i cosinus sumy
i różnicy kątów w dowodach tożsamości trygonometrycznych,
e) rozwiązuje równania i nierówności trygonometryczne, na przykład sin2x = ½, sin2x + cosx = 1,
cos2x < ½,