Losowanie cyfr
Consolidaa: Ze zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno bez zwracania cztery cyfry, a następnie
układamy je w kolejności losowania w liczbę czterocyfrową.
a) Ile w ten sposób można utworzyć liczb, w których cyfr tysięcy jest parzysta, a cyfra
dziesiątek jest nieparzysta?
b) Ile w ten sposób można utworzyć liczb większych od 4500?
19 lut 22:47
J: ad a)
Liczba: P X N X
Na pierwszym miejscu (P) mozemy postawić : 4 cyfry parzyste i do każdej dołożyć
na trzecim miejscu (N) 5 nieparzystych , czyli układ: 4*D1*5D2 , gdzie D1 to dowolna z
pozostałych 7 cyfr, a D2 dowolna z pozostałych 6 cyfr, czyli: A = 4*7*5*6
ad b)
Liczba: X X X X
Na pierwszym miejscu (5,6,7,8,9), na drugim dowolna z 8 liczb, na trzecim dowolna z 7 liczb i
na ostatnim dowolna z 6 liczb, czyli : 5*8*7*6
Na pierwszym miejscu stawiamy cyfre 4, na drugim (5,6,7,8,9), na trzecim dowolna z 7 i na
ostatnim dowolna z 6, czyli 1*5*7*6
Zatem wszystkich liczb jest: B = 5*8*7*6 + 1*5*7*6 = 9*7*5*6
20 lut 09:24