Oblicz miarę kąta
Ania: Przez końce cięciwy dzielącej okrąg w stosunku 1:2 poprowadzono styczne. Oblicz miarę kąta
między styczną a cięciwą.
19 lut 22:44
Janek191:

α = 90
o − 30
o = 60
o
=======================
19 lut 22:57
Ania: Dziękuję Ci bardzo <3 Jeśli miałbyś czas mógłbyś mi jeszcze to troche wytłumaczyć, np. skąd
wzieło się to 120 i 30 st? byłabym bardzo wdzięczna
19 lut 23:09
anko: Dzielisz okrąg w stosunku 1:2, czyli kąt 360o dzielisz w stosunku 1:2. 360:(1+2)=120. Zatem
jeden kąt ma miarę 120o, a drugi 240o.
Z sumy miar kątów w trójkącie wiadomo, że 180o−120o=60o. Dzieląc ten kąt przez dwa− bo
jest to trójkąt równoramienny otrzymujesz 30o.
21 lut 22:04
Janek191:
Po dwóch latach otrzymała odpowiedź
21 lut 22:08
Eta:
21 lut 22:08