tozsamosc
Jacek: kto lubi i umie tozsamosci potrzebna

omoc
odrazu mowie trygonometrie umiem ale tozsamosci wgl mi nie wychodza dlatego prosze o pomoc
mam udowodnic prawdziwosc tozsamosci:
tg3x − tg2x − tgx = tg3x tg2x tgx
19 lut 22:15
Trivial:
tg3x − tg3x tg2x tgx = tgx + tg2x
tg3x(1 − tgx tg2x) = tgx + tg2x
| | tgx + tg2x | |
tg3x = |
| |
| | 1 − tgx tg2x | |
Wzór ten jest szczególnym przypadkiem wzoru na tangens sumy:
| | tgx + tgy | |
tg(x+y) = |
| |
| | 1 − tgx tgy | |
dla y = 2x.
19 lut 22:25
Jacek: wow ana;liza troche mi zajmie bo mialem 9 zadan z trygonometri co smieszne wszystkie zrobilem i
to dobrze a tozsamosci nie umiem
19 lut 22:26
Jacek: ale co dalej bo nie garniam
19 lut 23:32
rtf: No przecież Trivial ci wszystko napisał.
19 lut 23:33
Jacek: tg3x(1 − tgx tg2x) = tgx + tg2x
19 lut 23:34
Jacek: nie wiem moze jakis maly komenatarz
19 lut 23:35
Jacek:
19 lut 23:35
Jacek: ahh ogarniam okej
19 lut 23:36
Jacek: nie rzeba juz zadnych komenatrzy
19 lut 23:36
Jacek: dziekuje bardzo
19 lut 23:36