Podzbiory kombinatoryka
Consolidaa: Pewien niepusty zbiór ma 220 swoich, trzyelementowych podzbiorów. Ile elementów ma ten zbiór?
Proszę o pomoc
19 lut 22:12
PW: Brawo dla autora zadania. Bardzo mnie cieszą założenia, że zbiór jest niepusty, i że ma 220
swoich podzbiorów.
19 lut 22:17
Consolidaa: Co to oznacza? Bo kompletnie nie rozumiem tego zadania.
19 lut 22:22
19 lut 22:33
Janek191:
Czyli
| n ! | |
| = 220 / * 6 |
| 3 ! * ( n − 3 ) ! | |
| ( n − 3) ! *( n −2)*( n −1)*n | |
| = 1320 |
| ( n − 3) ! | |
( n − 2)*( n − 1)*n = 10*11*12
n = 12
======
19 lut 22:37
Consolidaa: Dziękuję bardzo za pomoc, ale dlaczego zostało 12?
19 lut 22:39
Janek191:
1 320 = 10*11*12
( n −2 ) = 10 ( n − 1) = 11 n = 12
19 lut 22:43
Consolidaa: Dziękuję!
19 lut 22:46