wielomian
jacuś: Dany jest wielomian postaci
W(x)=x
5+a
1x
4+a
2x
3+a
3x
3+a
4x
2+a
5x
wiadomo że
W(1)=2
W(2)=4
W(3)=6
W(4)=8
oblicz W(5)
w tym nie mam pojęcia
19 lut 21:57
Jolanta: podstaw za x 1 wynik=2
x=2 wynik =4
itd
wyjdzie ukłąd równań
19 lut 22:07
jacuś: tylko jak mam rozwiązać taki straszny układ?
19 lut 22:09
ZKS:
Jolanta nie tędy droga.
Na pewno tam masz ... + a2x3 + a3x3 + ...
19 lut 22:14
Jolanta: też tak patrzę,ze kiepsko toliczenie by wyglądało
19 lut 22:16
jacuś: powinno być
x
5+a
1x
4+a
2x
3+a
3x
2+a
4x

Mila w żaden sposób nie mogę ich powiązać
19 lut 22:23
ZKS:
Twój wielomian to W(x) = 2x.
19 lut 22:33
ZKS:
W(x) = x5 + a1x4 + a2x3 + a3x2 + a4x
W(x) = x * Q(x)
gdzie Q(x) = x4 + a1x3 + a2x2 + a3x + a4
W(1) = 2 ⇒ Q(1) = 2
W(2) = 4 ⇒ 2 * Q(2) = 4 ⇒ Q(2) = 2
W(3) = 6 ⇒ 3 * Q(3) = 6 ⇒ Q(3) = 2
W(4) = 8 ⇒ 4 * Q(4) = 8 ⇒ Q(4) = 2.
Widać że Q(x) jest stałe Zatem W(5) = 5 * Q(5) = 5 * 2 = 10.
19 lut 22:35
Trivial: ZKS, nie może być 2x, bo jest x
5 na początku.
19 lut 22:35
Ajtek:
No właśnie x
5 na początku jest
19 lut 22:37
Mila:
Oj, źle zobaczyłam.
19 lut 22:39
jacuś: Gdyby było Takie jak tamto to bym wiedział
19 lut 22:39
ZKS:
Upsss... Zaraz naprawię to co nabroiłem.
19 lut 22:39
Trivial:
Wielomian W(x) ma postać
W(x) = x
5 − 10x
4 + 35x
3 − 50x
2 + 26x → W(5) = 130
Ale zastanawiam się jak do tego dojść mniej "na chama".
19 lut 22:42
ZKS:
Trivial liczyłeś przez interpolację ten wielomian?
19 lut 22:47
Trivial:
Tak, wolframem.
19 lut 22:48
ZKS:
Mi się nie mieściło i do Mathcada musiałem wpakować.
19 lut 22:49
jacuś: taki mam wynik

Jak to zrobić w liceum?
19 lut 22:49
Mila:
130.?
19 lut 22:56
jacuś: Tak taką mam odpowiedź od mojej nauczycielki
19 lut 22:57
ZKS:
Tak.
19 lut 22:58
ICSP: Oznaczmy : W(5) = M dla ułatwienia wprowadzę oznaczenie:
(x
0 , x
1 , x
2 , x
3 , x
4 , x
5 ) = (0 , 1, 2 , 3 , 4 , 5) oraz
(y
0 , y
1 , y
2 , y
3 , y
4 , y
5) = (0 , 2 , 4 , 6 , 8, M)
widzimy, że W(5) = M
Stosując interpolacje wielomianową :
| | x−1 | | x−2 | | x−3 | | x−4 | | x−5 | |
L0(x) = |
| * |
| * |
| * |
| * |
| = |
| | −1 | | −2 | | −3 | | −4 | | −5 | |
| pewny wielomian stopnia V | |
| |
| −120 | |
Zauważmy, ze wielomian w liczniku będzie miał współczynnik przy najwyższej potędze równy 1
| | pewny wielomian stopnia V | |
L1(x) = |
| |
| | 24 | |
| | pewny wielomian stopnia V | |
L2(x) = |
| |
| | −12 | |
| | pewny wielomian stopnia V | |
L3(x) = |
| |
| | 12 | |
| | pewny wielomian stopnia V | |
L4(x) = |
| |
| | −24 | |
| | pewny wielomian stopnia V | |
L5(x) = |
| |
| | 120 | |
w(x) = y
0 * L
0 + ... + y
5 * L
5
Porównując współczynniki przy najwyższej potędze dostajemy :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1 = 0 * |
| +2 * |
| + 4 * |
| + 6 * |
| + 8 * |
| + M * |
| |
| | −120 | | 24 | | −12 | | 12 | | −24 | | 120 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | M | |
1 = |
| − |
| + |
| − |
| + |
| |
| | 12 | | 3 | | 2 | | 3 | | 120 | |
120 = 10 − 40 + 60 − 40 + M
M = 130 = W(5)
19 lut 23:00
Trivial: ICSP, chyba nie chodziło o interpolację wielomianową.
19 lut 23:01
Trivial:
Ja mam sposób z różnicami skończonymi (obliczeniowo trywialny), ale to też nie jest na poziomie
liceum.
19 lut 23:02
Saizou :
uproszczę sobie życie pisząc a1=a a2=b a3=c a4=d
W(x)=x5+ax4+bx3+cx2+dx=x(x4+ax3+bx2+cx+d)
V(x)=x4+ax3+bx2+cx+d, zatem
V(1)=V(2)=V(3)=V(4)=2
V(x)=(x−1)*P(x)+2
V(2)=(2−1)*P(2)+2=2 ⇒P(2)=0
V(3)=(3−1)*P(3)+2=2⇒P(3)=0
V(4)=(4−1)*P(4)+2=2⇒P(4)=0
zatem wielomian P(x) jest st. 3 skoro P(x) dla x=1 x=2 x=3 to
P(x)=(x−2)(x−3)(x−4)
wstawiając do V(x)
V(x)=(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)+2 czyli
W(x)=x[(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)+2]
W(5)=5(4*3*2*1+2)=130
19 lut 23:04
ZKS:

.
19 lut 23:06
ZKS:
A wystarczyło trochę pomyśleć wszędzie teraz widzę sposoby ze studiów.
19 lut 23:07
Mila:
Po najlżejszej linii oporu:
w(x)=x5+ax4+bx3+cx2+dx=x(x4+ax3+bx2+cx+d)
Układ równań.
a+b+c+d=1
8a+4b+2c+d=14
27a+9b+3c+d=−79
64a+16b+4c+d=−254
a=−10, b=35, c=−50 d=26
No i tak jak u Triviala.
myślę nad innym sposobem
ZKS, czy poprzednie dobrze? Teraz mam zasiane ziarno niepewności.
19 lut 23:07
Saizou :
*zatem wielomian P(x) jest st. 3 skoro P(x) dla x=1 x=2 x=3
jest równe 0 to:
19 lut 23:07
ZKS:
Mila chyba też źle bo teraz zauważyłem że źle liczyłem ze tego wzoru interpolacyjnego.
19 lut 23:11
ZKS:
Za chwilę policzę to na spokojnie z Wolframem i powiem czy na pewno.
19 lut 23:13
zawodus: Rozwiązanie Saizou poprawne ale strasznie zagmatwane

Można je skrócić o 2/3
19 lut 23:14
Saizou :
moje rozwiązanie ma 14 wersów, dla ładnych rachunków przyjmę że 15, zatem Twoje rozwiązanie
zawodus ma mieć 5 wersów maksymalnie
19 lut 23:17
zawodus: spoko wystarczy mi 3

krótkie
19 lut 23:20
Saizou : już jestem ciekaw xd
19 lut 23:20
zawodus: tylko dzisiaj mi bateria nie wytrzyma w telefonie

wrzucę rano z kompa
19 lut 23:21
zawodus: chyba że masz ładowarkę
19 lut 23:21
Saizou : to po południu sprawdzę
19 lut 23:21
zawodus: Ok. Może do tego momentu ktoś je poda przede mną
19 lut 23:23
PW: O 22:35 ZKS był bardzo blisko − wielomian Q przyjmuje wartość 2 w czterech punktach, a
więc Q(x) − 2 ma cztery miejsca zerowe (liczby 1, 2, 3 i 4). Wniosek był zły: nie jest stały,
lecz
Q(x) − 2 = ...
19 lut 23:45
Trivial:
To może przedstawię swoje rozwiązanie z różnicami skończonymi. Korzystamy ze wzoru
| | (ΔkW)(0) | |
W(x) = ∑k=0..n |
| xk, n = 5 |
| | k! | |
Liczymy potrzebne wartości:
x 0 1 2 3 4 5
W
0 2 4 6 8 A
ΔW
2 2 2 2 A−8
Δ
2W
0 0 0 A−10
Δ
3W
0 0 A−10
Δ
4W
0 A−10
Δ
5W
A−10
A zatem:
| | A−10 | |
W(x) = 2x + |
| x(x−1)(x−2)(x−3)(x−4) |
| | 5! | |
| | A−10 | |
Współczynnik przy piątej potędze wynosi |
| i ma być równy 1, zatem: |
| | 5! | |
A = 5! + 10 = 120 + 10 = 130 = W(5).
19 lut 23:51
ZKS:
Według mnie wystarczy zauważyć że wielomian W(x) można zapisać jako
W(x) = x * Q(x)
gdzie Q(x) = (x − 1)(x − 2)(x − 3)(x − 4) + 2 ponieważ Q(1) = Q(2) = Q(3) = Q(4) = 2
W(x) = x * [(x − 1)(x − 2)(x − 3)(x − 4) + 2].
19 lut 23:56
ZKS:
Widzę że się spóźniłem.
19 lut 23:56
Trivial: PW,
ZKS no tak! A ja się męczę z jakimiś różnicami skończonymi.
20 lut 00:00
ZKS:
Trivial to wszystko przez studia wszędzie się widzi jakiś podstęp i próbuje się używać
"armaty na muchy".

Mogę iść spokojnie spaciulki.
Dobrej nocy życzę
PW i
Trivial.
20 lut 00:04
Trivial: Dobrej nocy.
20 lut 00:06
zawodus: Lub od razu Q(x)=W(x)−2x i mamy, że Q(x)=x(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)
Teraz wystarczy podstawić W(x)=Q(x)+2x ⇒ W(9)=130

zmieściłem się w obiecanych trzech linijkach
20 lut 11:17
Saizou :
20 lut 15:35
Mila:
Uwaga
PW ważna!
20 lut 16:45