Równanie z parametrem. Funkcja wymierna
Krezz: Rozwiąż równanie z parametrem a:
| 2x−1 | | 2x | | ax−2 | |
| + |
| = |
| |
| x−a | | a | | a2−ax | |
Sprowadziłem do wspólnego mianownika, wypisałem założenia, pomnożyłem przez mianownik (żeby się
go pozbyć) i powstał mi wielomian 3 stopnia
−2x
3+x
2a+x(a
2+a)−a
2+2a=0
I nie wiem co zrobić, chyba że zrobiłem błąd, albo się źle za to zabrałem.
19 lut 21:07
Bizon: nie przenoś na jedną stronę −
19 lut 21:09
Studzekisiel: Chodzi Ci o to żeby pomnożyć jak w proporcjach? Bo wtedy też wyjdzie wielomian 3 stopnia
19 lut 21:13
Bizon:
... NIE
19 lut 21:14
kika: wspólny m ianownik a(x−a)
19 lut 21:16
Bizon:
oczywiście po założeniach dla mianowników
| a(2x−1)+(x−a)2x | | 2−ax | |
| = |
| |
| ax−a2 | | ax−a2 | |
przy jednakowych mianownikach ... przyrównaj liczniki −
19 lut 21:18
Krezz: Ok dzięki

i potem jak mi wyszło że delta≥0 to muszę rozpisać x1, x2, x0 czy wystarczy samo
x1, x2? Bo w sumie x0 to to samo
19 lut 21:31
Bizon:
... "masło−maślane" −

Masz jeden pierwiastek podwójny
19 lut 21:34