Pla
bezendu:

W okręgu narysowano dwie średnice AB i CD . Udowodnij, że czworokąt ACBD jest prostokątem
To jest oczywiste ale jak napisać uzasadnienie ?
Wystarczy napisać, że ten czworokąt jest zbudowany z dwóch trójkątów prostokątnych ?
19 lut 20:55
bezendu: ?
19 lut 21:06
Antek: Nie wystarczy .
Ja bym skorzytal z twiedzenia o kacie wpisanym opartym na srednicy okregu
19 lut 21:12
bezendu: To kąt ∡C ∡B ∡A ∡D są proste zgodnie z definicja. I to wystarczy ?
19 lut 21:15
bezendu: ?
19 lut 21:29
bezendu: ?
19 lut 21:44
Mila:
∡A=∡B=90o jako kąty wpisane w okrąg oparte na średnicy CD
∡C=∡D=90o jako katy wpisane oparte na średnicy AB.
19 lut 21:46