| 1 | −1 | |||
cost= | cost= | |||
| 2 | 2 |
| π | 5 | |||
t= | +2kπ lub t= | π t=i teraz co powinnam napisac | ||
| 3 | 3 |
| π | −2 | |||
3x= | +2kπ t= | π +2kπ | ||
| 3 | 3 |
| π | 2 | 2 | ||||
x= | + | π czy t= | π +2kπ | |||
| 9 | 3 | 3 |
| π | ||
czy mam zacząć od t=− | +2kπ | |
| 3 |
| 1 | π | −π | ||||
cos3x= | ⇒3x= | +2kπ lub 3x= | +2kπ analog lub | |||
| 2 | 2 | 3 |
| 1 | −1 | |||
cos(3x)= | lub cos (3x)= | |||
| 2 | 2 |
| π | π | π | π | |||||
(3x= | +2kπ lub 3x=− | +2kπ ) lub (3x= | +π+2kπ lub 3x=− | +π+2kπ )⇔ | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| π | 2 | π | 2 | |||||
(x= | + | kπ lub x=− | + | kπ ) | ||||
| 9 | 3 | 9 | 3 |
| 4π | 2 | 2π | 2 | |||||
lub (x= | + | kπ lub x= | + | kπ ) | ||||
| 9 | 3 | 9 | 3 |
| 1 | −π | π | ||||
pomyliłam sie cos t= | od jakiego t powinnam zacząc t= | czy | ||||
| 2 | 3 | 3 |
| π | π | π | π | |||||
x=− | +k | x= | +k | |||||
| 9 | 3 | 9 | 3 |
| π | π | 1 | ||||
cos | =cos(− | )= | ||||
| 3 | 3 | 2 |
Mozesz mi cos jeszcze przypomniec tylko sie nie smiej.cosinus zaczynamy rozpatrywac na
wykresieod −π do π ?
Dla dodatnich wartości ;
| 1 | ||
cosx= | ||
| 2 |
| √2 | ||
cosx= | ||
| 2 |