Wykaz, ze dla kazdego kąta ostrego α zachodzi tożsamość:
Estrella: Zad. 3
Wykaz, ze dla kazdego kąta ostrego α zachodzi tożsamość:
f) cosα/(1−sinα)= 1+sinα/cosα
19 lut 19:50
kika: | | cosx(1+sinx) | |
L= |
| = dokończ |
| | 1−sin2x | |
19 lut 19:52
Estrella: skad takie cos
19 lut 19:54
Estrella: pomnozyles przez 1+sinα?
19 lut 19:55
kika: Pomnożony licznik i mianownik prtzez (1+sinx)
19 lut 19:55
Estrella: nie wiedzialam, ze tak mozna ...
19 lut 19:56
Estrella: w takim ukladzie to juz wiem jak ma byc, a wiec:
19 lut 19:57
kika: Rozrzerzanie ułamków , to mnożenie licznika i mianownika przez tą samą liczbę ≠0
19 lut 19:57
Estrella: | | cosα | | 1+sinα | | cosα (1 + sinα ) | |
L= |
| * |
| = |
| = |
| | 1 − sinα | | 1+sinα | | 1 − sin2α | |
| | cosα (1 + sinα ) | | 1+sinα | |
= |
| = |
| = P |
| | cos2α | | cosα | |
19 lut 20:01
Estrella: niby taka prosta rzecz, ale czasem, dobrze jak ktos cie na nia naprowadzi, wielkie dzięki
19 lut 20:02
19 lut 20:05