badanie przebiegu zmienności funkcji
raffi: Badanie przebiegu zmienności funkcji przykładu √ln(x2−2x+2)
Mam probem już z dziedziną gdzie:
ln(x2−2x+2)≥0
19 lut 19:39
daras: x2−2x+2>0, chyba umiesz rozwiązać ?
19 lut 19:41
Kejt:
ln(x
2−2x+2)≥ln1
podstawy większe od 1, więc nie zmieniam znaku:
x
2−2x+2≥1
śmigaj
19 lut 19:42
raffi: daras a kurat z tym nie mam problemu. Kejt dzięki wielkie! jak policze to mnie sprawdzicie
19 lut 19:48
Kejt: pewnie, że sprawidzimy
19 lut 19:49
raffi: Df: x ∊ <1;∞)
jak będe miał w dalszej częsci problem (z asymptotami) to napisze.
19 lut 19:52
Kejt: pomyliłeś się w tym moim jeśli dobrze widzę.. powinno wyjść R
19 lut 19:57
raffi: teraz mam problem z asymptorami poziomymi/ukośnymi
19 lut 20:01
Kejt: chyba de'l Hospitala nie ominiesz...
19 lut 20:03
raffi: mam z tym mały problem i nie mam pojęcia czemu ma wyjść R
19 lut 20:03
Kejt:
bo:
x2−2x+1≥0
(x−1)2≥0
warunek zawsze spełniony, dla każdego x∊R
19 lut 20:04
raffi: moge w tym wypadku zastosowac de l'Hospitala? jest to na pewno jeden z symboli nie oznaczonych
[0/0] [∞/∞] ?
są to dla mnie ważne szczeguły żeby się tego w końcu płynnie nauczyć
19 lut 20:04
Kejt: daj mi chwilkę, sprawdzę tę granicę..
19 lut 20:05
raffi: tak ale sam napisałeś że wynika: x2−2x+2≥1 a nie x2−2x+2≥0
19 lut 20:05
Kejt: | | 0 | |
jednak Ci się upiecze, wychodzi |
| czyli zero  |
| | ∞ | |
19 lut 20:06
Kejt: po pierwsze jestem dziewczyną, po drugie:
x2−2x+2≥1 /−1
x2−2x+1≥0
19 lut 20:07
raffi: możesz jeszcze wytłumaczyć jak przekształcasz licznik że wychodzi 0? jak podstawiam pod x−sy w
nawiasie to wychodzi ∞−∞+∞ więc też symbol nieoznaczony.. jak się tego pozbyć?
19 lut 20:09
raffi: przepraszam
19 lut 20:10
Kejt: tzn. ja to tak na czuja zrobiłam, bo:
w liczniku:
ln(
∞) to dąży do zera
| | 0 | |
mianownik do nieskończoności więc mamy |
| =0 |
| | nieskończoność | |
19 lut 20:10
Kejt: bosz.. pokiełbasiło mi się

nie patrz, nie czytaj.. nie było tego
19 lut 20:11
Kejt: tak żeby to w miarę ładnie wyglądało to bym tak zrobiła:
| | √ln(x2−2x+2) | | ∞ | | (√ln(x2−2x+2))' | |
lim |
| =[ |
| ]=lim |
| = limp({ln(x2−2x+2)})' //bo |
| | x | | ∞ | | 1 | |
x'=1
działaj z pochodną
19 lut 20:17
raffi: same wykonywanie działań oraz liczenie pochodnej nie sprawiają problemu. Po prostu czasem nie
wiem jaki krok wykonać. Chcibym wiedzieć skąd wiesz że w liczniku jest nieskończoność co jest
podstawą do użycia de 'Hospitala
19 lut 20:21
Kejt: x−>
∞ więc mianownik
∞
licznik: ln(
∞)−>
∞ chyba wystarczy na podstawie wykresu:
http://snag.gy/1kjxH.jpg
a tak ogólnie to przydatne granice:
ln(
∞)−>
∞
ln0−>−
∞
i wzorki:
lne=1
ln1=0
19 lut 20:27
raffi: zrozumiałem! dziękuje.
19 lut 21:00