planimetria
logg 22:

punkt B jest srodkiem kola . oblicz obwod zacieniowanej figury
A 4π + 12
√3
B 4π + 6
√3
C 12π + 3
√3
D 4π + 3
√3
19 lut 19:33
logg 22: punkt B jest srodkiem kola . oblicz obwod zacieniowanej figury A 4π + 12 √3 B 4π + 6 √3 C 12π +
3 √3 D 4π + 3 √3
19 lut 20:00
19 lut 20:01
Kejt: oblicz wysokość trójkąta (zauważ, że jest równoramienny, o możesz podzielić kąt na 2 po 60o)
i wtedy:
Pole wycinka koła − pole trójkąta = Twoja odpowiedź.
19 lut 20:01
Alfa:
po pierwsze:: podstawa trójkąta
c = 2x, gdzie x obliczamy z trygonometrii:
x = 3
√3
więc
c = 6√3
po drugie: długość łuku
L = 4π
po trzecie: szukany obwód
Lf = c + L = 3√3 + 4π
19 lut 20:05