nierównosci
alex: czy rozwiązniem nierówności x
2 < 10 będzie (0,10) prosze o odpowiedz
19 lut 19:30
Ajtek:
Nie.
19 lut 19:34
alex: to jaka będzie odpowiedz
19 lut 19:35
kika: x2−(√10)2<0 i teraz rozłóż na czynniki
19 lut 19:36
Ajtek:
Umiesz rozwiązać taką nierówność, np:
x<2
19 lut 19:36
Antek: x2−10<0 rozwiaz ta nierownosc
19 lut 19:36
alex: właśnie tak rozwiązałam i mi tak wyszło
19 lut 19:38
Jolanta: x2−10<0 rozłoz korzystajac ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
jeśli sie lubisz napracowac to mozesz Δ i pierwiastki liczyć
Rozwiązanie jest pod osią OX
19 lut 19:38
Antek:
19 lut 19:41
kika: Daj odpowiedź swoją {moja (−√10,√10)
19 lut 19:41
pigor: ..., lub
x2< 10 ⇔ |x|<
√10 ⇔ −
√10< x<
√10 ⇔
x∊(−√10;√10) . ..
19 lut 19:42
alex:
19 lut 19:42
alex: ale w odpowiedziach jest z 10 a nie z √10
19 lut 19:43
kika: To wiesz lepiej i pytasz?
19 lut 19:44
Antek: Bedzie 10 jesli wyjsciowa nierownosc bedzie taka x2<100
19 lut 19:44
alex: pytam bo nie jestem pewna czy mam dobrze
19 lut 19:45
kika:
19 lut 19:46
Jolanta: x2−10<0
(x+√10)(x−√10 )<0
x1=−√10 x2=√10
19 lut 19:48