fff
grzego: Pomóżcie prosze
k3−20k2+1000<0
19 lut 19:19
grzego: :X wzór hornera i dzielenie przez wielomian chyba odpada.. ma ktoś pomysł?
19 lut 19:20
grzego: czy to sie wgl rozwiązać?
19 lut 19:23
jacuś: da się Oczywiście
19 lut 19:27
grzego: to prosze o jakiś pomysł
19 lut 19:28
Bizon:
podziel przez (x−10)
19 lut 19:32
ICSP: k3 − 20k2 + 1000 < 0
k3 − 10k2 − 10k2 + 1000 < 0
k2(k − 10) − 10(k−10)(k+10) < 0
k2(k − 10) + (k − 10)(−10k − 100) < 0
(k − 10)(k2 − 10k − 100)
Dalej nie powinno być problemów
19 lut 19:33
grzego: chwała tobie !
19 lut 19:34
Mila:
w(10)=1000−20*100+1000=0
1 −20 0 1000 , k=10
1 −10 −100 0
k3−20k2+1000=(k−10)*(k2−10 k−100) teraz Δ i licz dalej sam .
19 lut 19:35
grzego: Mila <3
19 lut 19:38