układ równań
alex: | | ⎧ | 2x −3y =12 | |
| Układ równań | ⎩ | −6x+ 9y = −36 |
|
A. nie ma rozwiązania B.ma jedno rozwiązanie
C. ma dwa rozw. D. ma nieskończenie wiele rozw
Proszę o pomoc
19 lut 19:06
Kejt: pomnóż pierwsze równanie przez −3 a otrzymasz drugie => nieskończenie wiele rozwiązań
19 lut 19:07
Marcin: Polecam metodę przeciwnych współczynników (:
19 lut 19:07
Antek: Jakie znasz metody rozwiazywania ukladu rownan?
19 lut 19:08
alex: to mi w pierwszej i drugiej linijce wychodzi to samo i jak mam to zapisac zeby wyszła odp
nieskonczenie wiele rozwiazan/?
19 lut 19:10
alex: metodą przeciwnych współczynników wyszło mi 0=0
19 lut 19:12
Kejt: odejmij te równania od siebie albo dodaj.. i powinno Ci wyjść coś w stylu:
0=0
i wtedy piszesz −> równanie tożsamościowe => ma nieskończenie wiele rozwiązań
19 lut 19:14
alex: bardzo dziękuje z za pomoc
19 lut 19:21