równoległobok
Moniś: W rownoległoboku ABCD dane są A=(−2,2),C=(3,5) oraz [BC]=[1,4]
obliczyłam punkty B i D
B=(2,1) D=(−1,6)
oblicz:
a) Długość boku |DC| −−−− to umiem bez problemu
b. współrzędne środka symetrii równoległoboku ABCD −−−− tego nie umiem i prosiłabym o
podpowiedź jak to to obliczyć
c) Pole trójkąta ABC to umiem
19 lut 18:51
19 lut 18:55
Moniś: ok dziękuję... czyli to jest punkt wspólny prostych |AC| i |BD|
pozdrawiam.
19 lut 18:56
Antek: Tak , ale ze przekatne w rownolegloboku przecinaja sie w polowie to mozesz tylko policzyc
srodek przekatnej AC lub srodek przekatnej BD
19 lut 18:59
Moniś: dziękuje
19 lut 19:00
Antek:
19 lut 19:01