stereometria
gosiata: Kąt rozwarcia stożka ma miarę 60stopni. Oblicz objętość tego stożka oraz pole jego
przekroju osiowego, jeżeli wiadomo, że pole powierzchni całkowitej tego stożka wynosi 48π
19 lut 18:04
gosiata: jakieś pomysły ?
zatrzymałam sie na tym, że
Pc= πrl(r+l)
48π=πrl(r+l)
48=r2+rl
i nie wiem co dalej :<
19 lut 18:08
sushi_ gg6397228:
RYSUNEK ZROBIONY ?
19 lut 18:11
chocolate:
19 lut 18:14
gosiata: taki mam właśnie rysunek
| | 2r*H | |
i pole przekroju to by było P= |
| ? |
| | 2 | |
19 lut 18:19
sushi_ gg6397228:
jaka jest zależnośc między r a l ?
19 lut 18:23
gosiata: | | r | |
w sensie że chodzi o cos60 = |
| ? |
| | l | |
btw. rysunek jest dobry

?
19 lut 18:23
gosiata:

i wtedy przekrój stóżka będzie trojkatem rownobocznym i l = 2r ?
19 lut 18:26
sushi_ gg6397228:
podstawiasz za l, do wzoru na Pc i liczysz r + załozenia r; l >0
19 lut 18:28
gosiata: dziękuuuje !
19 lut 18:29
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
19 lut 18:30