1.Oblicz objetosc i pole powierzchni szczescianu o przekatnej dlugosci 3cm.
2.Oblicz objetosc graniastosupa prawidlowego czworokatnego o krawedzie podstawy dlugosci 6cm i
kacie nachylenia przekatnej do podstawy 45stopni.
3.Podstawa ostroslupa jest trojkat rownoboczny o boku pierwiastka 3cm wszystkie krawedzie sa
takiej samej dlugosci i tworza z podstawa kat 60 stopni, oblicz objetosc tego ostroslupa
4.Dany jest ostroslup czworokatny, ktorego wszystkie krawedzie maja dlugosc 6cm, oblicz pole
powierzchni i pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa.
| 3 | 3√3 | |||
a= | = | =√3 | ||
| √3 | 3 |
Zadanie nr 2
a=6
DB=d=6√2
Trójkąt HDB jest trójkątem prostokątnym o kątach 45o45o90o
stąd HD=d=6√2
V=a2*d
V=62*6√2
V=216√2 cm3