probabilistyka
gosiata: Spośród czterech odcinków o długościach: 4, 5, 6, 10 losujemy trzy różne odcinki. Jakie
jest prawdopodobieństwo tego, że z wylosowanych odcinków można zbudować trójkąt?
19 lut 17:41
sushi_ gg6397228:
moc omega=....
warunek na trójkat jest ......
19 lut 17:43
gosiata: warunek : że suma długości dwóch krótszych boków trojkata ma być większa od długości
największego boku
i doszłam do tego że :
4+5>6 +
4+6>10 +
4+5>10 −
5+6>10
więc moc zbioru A= 3 ?
a moc omegi = 4 ?
19 lut 17:45
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
moc Omega= 4 ( wersja "bez 4" , "bez 5"; "bez 6"; "bez 10" )
4+6 = 10 więc ....
moc A=....
19 lut 17:49
gosiata: moc A = 3
| | 3 | |
czyli prawdopodobienstwo to |
| ? |
| | 4 | |
19 lut 18:04
gosiata: nie moc A to 2
czyli prawdopodobienstwo 1/2
19 lut 18:07
sushi_ gg6397228:
tak
19 lut 18:13