zadanie
marcel: Do naczynia w kształcie walca wypełnionego wodą do wysokości 7 cm włożono metalową kulkę o
promieniu 3 cm. Poziom wody podniósł się o 1 cm i zrównał się z górną podstawą walca. Oblicz
objętość naczynia. Przyjmując π ≈ 3,14 , wynik podaj z dokładnością do 1 cm 3 .
19 lut 17:30
daras: V ≈ 905 ml
19 lut 17:39
pigor: .. , no to ...

sprawdzam , a więc
V
kulki=
43π3
3= 4π*9= 36π i to 36π=πR
2*1 ⇔ R
2=36, więc
Vw=πR
2*(7+1)=π*36*8=
288π≈ 904,7cm
3=
905 cm3 z dokł. 1cm
3.
19 lut 17:52
daras: brawo pigor

czekaLem czy marcel wie co to mililitry
19 lut 18:16
marcel: a żebys wiedział DARAS że wiem co to znaczy
dzięki PIGOR
19 lut 18:20
daras: to mogłeś dać znać wcześniej
19 lut 19:11