Wyrażenia wymierne
Magda: Wykonaj działania odpowiedź podaj w najprostszej postaci
19 lut 17:18
sushi_ gg6397228:
umiesz zrobić wspólny mianownik ?
19 lut 17:20
Magda: Nie
19 lut 17:24
19 lut 17:27
Magda: | | 2(x−1) | | 3(x−4) | | 2(x−1)−3(x−4) | |
b)= |
| − |
| = |
| = dobrze? |
| | (x−4)(x−1) | | (x−4)(x−1) | | (x−4)(x−1) | |
19 lut 17:36
sushi_ gg6397228:
tak
teraz u góry przemnazamy przez nawias, dół zostawiamy tak jak jest
19 lut 17:38
19 lut 17:40
sushi_ gg6397228:
i porządki w liczniku
19 lut 17:42
sushi_ gg6397228:
2x−2−3x+12−−> licznik
19 lut 17:43
Magda: a czemu 2x−2 a nie 2x+2 skoro mnożymy 2*−1
19 lut 17:44
sushi_ gg6397228:
liczba dodatnia * liczba ujemna = liczba ujemna
jak dasz komuś dwa razy po 1zł, to masz " 2 złote do przodu" czy "2 złote w plecy" ?
19 lut 17:50
Magda: Tak tak wiem już o co chodzi mój błąd. I co dalej z tym?
19 lut 17:54
sushi_ gg6397228:
robimy porzadki w liczniku
czekam na zapis
19 lut 17:55
19 lut 17:59
sushi_ gg6397228:
teraz wszystko zalezy od prowadzacego czy chce wymnazać mianownik czy nie
ale tak mozna zostawic, ładnie to wyglada dla oka
19 lut 18:00
Magda: Ok i na tym koniec w tym przykładzie?
19 lut 18:01
sushi_ gg6397228:
tak
a) ....
19 lut 18:03
Magda: Ok Dzięki. A już sobie zrobiłam i w książce mam odp i dobrze wyszło.
19 lut 18:04
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
19 lut 18:08