granica funkcji
michał: | | 25x − 9x | |
limx→0 |
| = |
| | 5x − 3x | |
ktoś rozwiąże bądź podpowie jak się liczy takie granice?
19 lut 17:08
sushi_ gg6397228:
a2−b2 =.... do licznika
19 lut 17:10
michał: | | 52x −32x | | (5x − 3x)*(5x + 3x) | | 0 | |
=limx→0 |
| =limx→0 |
| = |
| =0 |
| | 5x−3x | | 5x−3x | | 1 | |
dobrze rozumuję?
19 lut 17:17
sushi_ gg6397228:
skąd "0" w liczniku ?
19 lut 17:18
michał: | | 5x +3x | |
ups pomyłka zostanie po skróceniu (5x−3x)z licznika i mianownika, |
| czyli 2 ? |
| | 1 | |
19 lut 17:19
sushi_ gg6397228:
tak
19 lut 17:20
michał: dzięki.
19 lut 17:21
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
19 lut 17:26