planimetria
logg 22: Trójkąt ABC jest równoramienny, AD jest jego wysokością i AB=AC.Obwód trójkąta ADC jest równy
30, a obwód trójkąta ABC jest równy 36. Długość odcinka AD?
A 10 B 6 C 12 D 13
19 lut 16:53
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony ?
19 lut 16:59
logg 22:
19 lut 17:06
pigor: ..., niech |BC|=2a i |AB|=}AC|=r , to z warunków zadania :
|AD|+r+a=30 i 2a+2r=36 ⇔ a+r=18 i |AD|+18=30 ⇒
|AD|=12 odp.
C .
19 lut 17:08
logg 22: a mozna jeszcze inaczej rozwiązać to zadanie

?
19 lut 17:22
pigor: ...,
tak, np. z warunków zadania mając rysunek np.
"w głowie" liczę w pamięci, albo piszę takie równanie:
36=2*30−2|AD| ⇔ 2|AD|=60−36 ⇔
|AD|=30−18=
12.
19 lut 17:33