zadanie z fizyki
qwerty: Zwojncę o długości 2m i średnicy 4cm wykonano z drutu o średnicy 2mm tak, że jej sąsiednie
zwoje ściśle przylegają do siebie. Oblicz indukcyjność zwojnicy.
L=u0 * n2 *s/l
n=2:0,0002=104
s=pi* r2=3,14* 0,02=0,001256
L=0,078
dobrze?
co to jest przenikalność względna ośrodka i jaki jest na nią wzrór?
19 lut 16:51
qwerty: pusta cewka ma indukcyjnosc 0,17, po wypelnieniu jej wnetrza L=0,18. Onlicz przenikalnośc
względną ośrodka
jeśli o ur to przenikalnosc wzgledna osrodka to L=u0*u4*S/l
u0=const czy l i S też są const.? Jeśli tak, to co zrobić dalej?
19 lut 17:07
qwerty: ur nie u4
19 lut 17:07
daras: n= 2000 mm : 2 mm = 1000 zwojów
na przenikalność nie ma wzoru, nie ma też jednostek, to współczynnik = liczba
19 lut 17:30
gjhfgdfgdfgdfg: ok, co do tej przenikalnosci do 2gie zadanie rozwiązałem tak: L1* ur=L2
19 lut 17:34
daras: natomiast L wyraża sie w henrach
odp. L ≈ 0,8 μH
19 lut 17:35
daras: odp 2. μr ≈ 1,06
19 lut 17:36
gjhfgdfgdfgdfg: również takie mam wyniki, dzięki bardzo za pomoc
19 lut 17:40
gjhfgdfgdfgdfg: ale 10−6 aż? Mi wyszło 0,8*10−3
19 lut 17:43
daras: przecież juz samo μo ≈ 10−7
19 lut 17:46
gjhfgdfgdfgdfg: u0= 4*3,14 *10−7
L=4*3,14 * 10−7 *106 * 0,001256/2 u mnie wygląda to tak
19 lut 17:55
daras: mój błąd

nie podniosłem n do kwadratu, więc będą mH
19 lut 18:32