pochodne
adam: Obliczyć pochodną:
(2cos(t2)''
Mój wynik to:
−4sin(t2)−8t2cos(t2)
Wolfram natomiast uparcie pokazuje mi wynik: (−4sin(t2)+2t2cos(t2)). Nie wiem gdzie tkwi
błąd, pomocy!
19 lut 16:28
sushi_ gg6397228:
zapisz poprawie funkcję wyjściową
19 lut 16:32
adam: (2cos(t2))"
19 lut 16:43
sushi_ gg6397228:
po co nawiasy i "
y= 2 cos t2
y' = 2* pochodna cosinusa * pochodna argumentu
19 lut 16:47
adam: ale potrzebuje 2 pochodna, pierwsza to −4tsin(t2), druga natomiast mi sie nie zgadza
19 lut 16:55
sushi_ gg6397228:
to liczymy pochodna iloczynu
f(x)= t
g(x)= sin t2
( f * g )'= .....
"−4" na razie pomijamy ( dopiszemy ją potem na samym koncu, przed nawiasem)
19 lut 16:57