Wyznacz przedział monotoniczności i ekstrema lokalne
Kasia: a)
f(x)=x√8x−x2
b)
f(x)= 1x2 ex2
1 dzielone przez x2 bo słabo widać
oraz oprócz tego co jest w opisie potrzebowałabym obliczyć i zinterpretować elastczność Ef(1)
dla a i dla b ef(2)
19 lut 15:42
sushi_ gg6397228:
jakiś własny wkład ?
19 lut 16:08
Kasia: tak co do a to
f'(x)=2x(x−6)√−x(x−8
20 lut 13:19
Kasia: i nie bardzo wiem jak się oblicza i interpretuje elastyczność Ef(1)
20 lut 13:20
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
pisz ułamki za pomocą funkcji U |
| zamiast u 1√2 |
| | √2 | |
20 lut 13:25
J: Nie szczególnie wyglada ta pochodna.
20 lut 13:28
20 lut 13:31
J: Nawet o tym nie pomyślałem, że to jest to samo
20 lut 13:33
wredulus_pospolitus:
J ... ja w życiu bym tak tego nie zapisał ... też jak zobaczyłem to co napisała to się musiałem
chwilę zastanowić i rozpisać sobie pochodną, aby dojść do tego, że to jest to samo ... ale coś
mnie tknęło i włączyłem wolfiego ... jak widać, studentka ekonomii/zarządzania chyba nie tak
sobie wyobrażała studia
20 lut 13:35
J:
20 lut 13:36
wredulus_pospolitus:
ja się tak co pewien czas zastanawiam ... Czy tacy ludzie uważają nas za idiotów czy sądzą, że
nie widać tego, że oni sami tego nie robili.
Szkoda we wolfi nie daje (dla wersji bezpłatnej) 'skomplikowanych' wyników ... dorzucając listę
różnych wyrażeń, które z oczywistych względów będą się redukować −−− wtedy by mogłyby być
bardzo ciekawe wyniki całek czy innych pochodnych na egzaminach
20 lut 13:41
J: Sądzą,że nie widać
20 lut 13:50
Kasia: Tak mi wyszło, nie używałam żadnego programu bo go pierwszy raz na oczy widzę. Tak mi zapis
wyszedł, może dlatego się na tym zatrzymałam i nie wiem jak dalej ruszyć. Nie wierzysz to mogę
tobie napisać moje wyliczenia
20 lut 14:51
Kasia: no to jak to inaczej zapiszecie

skoro wychodzi
20 lut 16:35