Rozwiąż
anonim: Pomoże ktoś?
sinx − cos2x +sin3x = 1
3cosx+4sinx=5
√3cosx+sinx=74
19 lut 15:29
wredulus_pospolitus:
trzecie −−− podziel obustronnie przez '2'
skorzystaj z doskonale znanego wzoru na sin(a+b) = ....
drugie −−− w sumie to mozna by było tak samo (podzielic obustronnie przez '5') ... problemem
może być odczytanie kąta
pierwsze −−− skorzystaj z odpowiednich wzorów, tak aby w równaniu występował jedynie sinx w
różnych potęgach
19 lut 15:32
Wazyl: a)Rozpisz cos2x i sin3x.
b)Zamień cosx na sin, potem 4sinx=3sinx+sinx
| | π | | sinx | |
c)Zamień √3 na tg |
| ; tgx= |
| |
| | 3 | | cosx | |
19 lut 15:36
anonim: w pierwszym mi wyszło
−4sin3x + sin2x +4sinx −2=0
19 lut 15:39
anonim: i próbowałem wyłączyć sin
2x i ten sam składnik przed nawias, ale nie wyszło
19 lut 15:40