Napisz równanie okręgu
Matejko: Napisz równanie okręgu o promieniu √5 jezeli punkty A i B nalezą do tego okręgu A(0;4)
B(−1;1) jak to zrobić?
19 lut 15:03
kika: (x−a)2+(y−b)2=(√5)2 podstaw współrzędne A i B i licz
19 lut 15:05
Matejko: mam że
a2+b2−8b=−11
a2+2a+b2−2b=4 i co dalej?
19 lut 15:11
Matejko:
19 lut 15:19
J: Teraz rozwiązuj ten układ równań i oblicz "a" i "b", ( wyjdą 2 okręgi ).
19 lut 15:23
Matejko: ale nie wiem jak
19 lut 15:28
anonim: a2+b2−8b=−11
Skąd ci się to wzięło?
(x−a)2 −> a2
(4−b)2 −> b2 −8b + 16
no i Prawa strona = 25, więc przerzucając 16 to zostaje 9, a nie −11
19 lut 15:33
Matejko: dlaczego prawa strona 25? √52=5
19 lut 15:37
J: Dobrze ma. Prawa stona jest 5 , a nie 25.
19 lut 15:37
anonim: A przepraszam. Widziałem tam 5 bez pierwiastka ;c
19 lut 15:38
Matejko: to jak to policzyć? mogę obliczenia prosić?
19 lut 15:40
Matejko:
19 lut 15:43
Matejko:
19 lut 15:53
Matejko: jak rozwiązać taki układ równań? Nawet nie wiem jak się za niego wziąć
19 lut 16:20
Matejko: mógłby ktoś dać jakąś podpowiedź jak rozwiązywać takie układy równań?
19 lut 17:04
Mila:

A(0;4), B(−1;1)
(x−a)
2+(y−b)
2=5
a
2+(4−b)
2=5
(−1−a)
2+(1−b)
2=5⇔(1+a)
2+(1−b)
2=5
a
2+16−8b+b
2=5
1+2a+a
2+1−2b+b
2=5 porządkujemy
a
2+b
2−8b=−11 /*(−1)
a
2+2a+b
2−2b=3
−a
2−b
2+8b=11
a
2+2a+b
2−2b=3 dodajemy stronami
8b+2a−2b=14
2a+6b=14 \:2
a+3b=7 ⇔
a=7−3b podstawiamy do równania a
2+b
2−8b=−11
(7−3b)
2+b
2−8b=−11
49−42b+9b
2+b
2−8b=−11
10b
2−50b+60=0 /:10
b
2−5b+6=0
Δ=25−24=1
b=2 lub b=3
a=7−3*2=1 lub a=7−3*3=−2
S
1=(1,2) lub S
2=(−2,3)
(x−1)
2+(y−2)
2=5 lub (x+2)
2+(y−3)
2=5
19 lut 18:59
Matejko: dlaczego w trzeciej linijce od końca a=1 mi wyszło 1 lub −1
19 lut 20:06
Matejko: już mam dzieki
19 lut 20:06