kongr
proste_zadania_kongruencja: KONGRUENCJA
Największą liczbę dwucyfrową i najmniejszą trzycyfrową spełniającą kongruencje
3x = 27 (mod 24)
jest?
Ja zredukowałem kongruencje x = 9 (mod 8), czyli x = 1 (mod 8)
czyli największa dwucyfrowa to 97, bo 12*8+1 = 97 i mniejsza trzycyfrowa to 105, bo 13*8+1 =
105
ale to są złe odpowiedzi. Bardzo proszę o pomoc.
19 lut 14:48
wredulus_pospolitus:
ale że kto Ci tak powiedział, ze to są złe odpowiedzi
19 lut 14:49
proste_zadania_kongruencja: Tak to wychodzi z testu od naszego wykładowcy. Były podane takie odpowiedzi, a odpowiedzi są
ocenione na 0/1.
19 lut 14:54
wredulus_pospolitus:
Te odpowiedzi przez Ciebie podane są odpowiedziami prawidłowymi. Co można łatwo sprawdzić
biorąc do ręki kalkulator i pokazać że 3x−27 nie jest podzielne przez 24 (gdy x∊(97,105) )
19 lut 14:56
Mila:
Może
3x=24(mod27) ma być?
19 lut 16:05
proste_zadania_kongruencja: Nie, na pewno jest 3x = 27 (mod 24)
19 lut 16:57
Mila:
Jakie były odpowiedzi do wyboru?
19 lut 17:01
Mila: 3x=24k+27 /:3
x=8k+9
k=1
x=17 najmniejsza dwucyfrowa
spr.
3*17=51=1*24+27
8k+9≤99
k=11
x=11*8+9=88+9=97
3*97=291=11*24+27
x=12*8+9=105
3*105=315=12*24+27
Vaxa potrzebujemy to sprytnie obliczy.
19 lut 17:29