| 2x−m | x+m | m | ||||
+ | = | , to jest ono liczbą wymierną. | ||||
| 2−4x | 2x−4 | 2x2−5x+2 |
| 2x−m | x+m | m | |||
+ | = | ||||
| 2−4x | 2x−4 | 2x2−5x+2 |
| (2x−m)(2x−4) + (x+m)(2−4x) | m | ||
= | |||
| (2−4x)(2x−4) | 2x2−5x+2 |
| 4x2 − 8x − 2mx + 4m + 2x − 4x2 + 2m − 4mx | m | ||
= | |||
| 4x − 8 − 8x2 +16x | 2x2 − 5x + 2 |
| −6x − 6mx + 6m | m | ||
= | |||
| −8x2 + 20x − 8 | 2x2 − 5x + 2 |
| 6*(−x − mx + m) | m | ||
= | |||
| −4*(2x2 − 5x + 2) | 2x2 − 5x + 2 |
| 6*(−x − mx + m) | ||
− | = m | |
| 4 |
| 10 | m | |||
x = | * | |||
| 6 | 1+m |
| a | ||
m = | gdzie a i b ∊C i b≠0 | |
| b |
| 10 |
| 10 |
| ||||||||||||||||||||
x = | * | = | * | ||||||||||||||||||||
| 6 |
| 6 |
|
| 10 | a | |||
x = | * | |||
| 6 | b+a |