Wykaż, że równanie to ma jeszcze jeden pierwiastek.
zaqwsx: | | √5−√3 | |
Liczby a,b,c są liczbami wymiernymi i a nie może być 0.Liczba D= |
| jest |
| | √5+√3 | |
rozwiązaniem równania ax
2+bx+c=0. Wykaż, że równanie to ma jeszcze jeden pierwiastek.
19 lut 13:40
Janek191:
a x
2 + b x + c = 0
| | − b − √Δ | | √5 − √3 | |
x = |
| = |
| |
| | 2a | | √5 + √3 | |
więc
b = −
√5
Δ = (
√3)
2 = 3
2a =
√5 +
√3 ⇒ a = 0,5
√5 + 0,5
√3
oraz
Δ = b
2 − 4a*c = 5 − 4*0,5(
√5 +
√3)*c = 3
5 − 2(
√5 +
√3)*c = 3
2(
√5 +
√3) *c= 2
(
√5 +
√3)*c = 1
| | 1 | | √5 − √3 | |
c = |
| = |
| |
| | √5 + √3 | | 2 | |
II pierwiastek :
=========================
19 lut 14:07
zaqwsx: Baaardzo dziękuję
19 lut 14:15
pigor: ... lub np.
usuwając niewymierność z mianownika D= ...= 1−
√15, zatem
musi istnieć pierwiastek sprzężony 1+
√15, co łatwo wykazać . ..
19 lut 14:23
pigor: ..., o kurcze , wyżej poprawka
| | (√5−√3)2 | | 8−2√15 | |
D= |
| = |
| =4−√15 , więc |
| | 5−3 | | 2 | |
pierwiastek sprzężony to oczywiście
4+√15
19 lut 14:27
Domel: Zaraz − a początkowe założenie, że a, b i c są liczbami wymiernymi? Przecież b=−√5 jest
niewymierne
19 lut 15:07
Janek191:
Równanie ma postać:
| | √5 − √3 | |
0,5( √5 + √3) x2 − √5 x + |
| = 0 / *2 |
| | 2 | |
czyli
(
√5 +
√3) x
2 − 2
√5 x +
√5 −
√3 = 0
===================================
spr. Δ = ( − 2
√5)
2 − 4*(
√5 +
√3)*(
√5 −
√3) = 20 − 4*( 5 − 3) = 12 = 4*3
√Δ = 2
√3
| | 2√5 − 2√3 | | √5 − √3 | |
x = |
| = |
| |
| | 2(√5 + √3) | | √5 + √3 | |
lub
| | 2√5 + 2√3 | | √5 + √3 | |
x = |
| = |
| = 1 |
| | 2*( √5 + √3) | | √5 + √3 | |
19 lut 15:07
Janek191:
Zapomniałem o tym założeniu !

Trzeba dalej myśleć nad tym zadaniem
19 lut 15:10
Janek191:
Zapomniałem o tym założeniu !

Trzeba dalej myśleć nad tym zadaniem
19 lut 15:11
wredulus_pospolitus:
wykazanie istnienia sprzężenia jest wystarczające przecież
19 lut 15:16
PW: Liczba D = 4−√15 jest rozwiązaniem równania ax2+bx+c = 0, to znaczy
(1) a(4−√15)2+b(4−√15) + c = 0.
Wynika stąd, że wyrażenie a(−8√15+b(−√15) = −√15(8a+b) występujące w (1) redukuje się do
zera, gdyż liczby a, b, c są wymierne, a lewa strona musi być liczbą wymierną (zerem).
Łatwo zauważyć (tu realizuję myśl pigora), że wówczas wyrażenie
(2) a(4+√15)2+b(4+√15) + c
nie różni się od lewej strony (1), gdyż występuje w nim
√15(8a+b) = 0,
a pozostałe składniki są identyczne. Wniosek: 4+√15 jest także rozwiązaniem równania
ax2+bx+c.
W ten sposób udało nam się w sposób jawny skorzystać z założenia o wymierności a,b,c.
19 lut 15:20
Domel: 3. ax
m2 + bx
m + c = 0
4. ax
n2 + bx
n + c = 0
| | √5 − √3 | |
Przyjmuję xm = |
| (xm bo nie wiem czy to x1 czy x2) |
| | √5 + √3 | |
Z pkt 1.
| | c | | c | | c | |
xm * xn = |
| => xn = |
| = |
| |
| | a | | a*xm | | | |
| | c*(√5 + √3) | |
xn = |
| |
| | a*(√5 − √3) | |
Z pkt 2.
| √5 − √3 | | c*(√5 + √3) | | b | |
| + |
| = − |
| |
| √5 + √3 | | a*(√5 − √3) | | a | |
| a*(√5 − √3)2 + c*(√5 + √3)2 | | b | |
| = − |
| |
| a*(5 − 3) | | a | |
| a*(√5 − √3)2 + c*(√5 + √3)2 | |
| = − b |
| 2 | |
| | a*(√5 − √3)2 + c*(√5 + √3)2 | |
b = − |
| |
| | 2 | |
Z pkt 3.
ax
m2 + bx
m + c = 0
| | a*(√5 − √3)2 + c*(√5 + √3)2 | | √5 − √3 | |
− |
| * |
| + c = 0 |
| | 2 | | √5 + √3 | |
| | √5 − √3 | | a*(√5 − √3)3+2c*(√5 + √3) | |
a*( |
| )2 − |
| +c=0 |
| | √5 + √3 | | 2*(√5 + √3) | |
| | (√5 − √3)2 | | (√5 − √3)3 | |
a* |
| − a* |
| + 2c = 0 |
| | (√5 + √3)2 | | 2*(√5 + √3) | |
| | (√5 − √3)2 | | 2*(√5 − √3)2 | |
2a* |
| − a* |
| + 2c = 0 |
| | 2*(√5 + √3)2 | | 2*(√5 + √3)2 | |
2c = 0 => c=0
| | a*(√5 − √3)2 + c*(√5 + √3)2 | | a*(√5 − √3)2 | |
b = − |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a*(√5 − √3)2 | | a2*(√5 − √3)4 | |
Δ = b2 − 4ac = b2 = (− |
| )2 = |
| > 0 |
| | 2 | | 4 | |
Δ > 0 więc są 2 pierwiastki
| | a*(√5 − √3)2 | |
√Δ = ± |
| = ±b |
| | 2 | |
Zakładam
√Δ = b
| | −b−√Δ | | −b−b | | −2b | | b | |
x1 = |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
| | | | (√5 − √3)2 | |
x1 = − |
| = |
| = |
| | a | | 2 | |
| | (√5 − √3)2*(√5 + √3) | | (√5 − √3) | |
x1= |
| = |
| = xm |
| | 2*(√5 + √3) | | (√5 + √3) | |
| | −b+√Δ | | −b+b | | 0 | |
x2 = x1 = |
| = |
| = |
| = 0 |
| | 2a | | 2a | | 2a | |
Rozwiązanie:
| | (√5 − √3) | |
x1 = |
| ; x2 = 0 |
| | (√5 + √3) | |
| | a*(√5 − √3)2 | |
a∊R; b = − |
| ; c = 0 |
| | 2 | |
| | a2*(√5 − √3)4 | |
Równanie ma 2 pierwiastki bo Δ = |
| > 0 dla każdego a |
| | 4 | |
4 +
√15 jakoś mi nie wyszedł jako pierwiastek
19 lut 17:08
Domel: Kurde − tyle natłukłem a patrzę teraz, że mi też "b" wyszło niewymierne
19 lut 17:15
PW: Domel, szkoda czasu. Nie miałeś ani liczyć a,b,c, ani sprawdzać wyróżnik. Zadanie brzmi:
jeżeli D jest pierwiastkiem, to istnieje jeszcze inny pierwiastek.
1. Implikacja o fałszywym poprzedniku jest prawdziwa (zawsze). Tym większa korzyść dla nas −
nie musimy nic dowodzić, zadanie w takim wypadku jest rozwiązane (implikacja jest prawdziwa).
Nie ma zatem sensu weryfikacja − czy założenie w ogóle jest prawdziwe (np. czy Δ>0) i jakie z
tego wynikają wnioski dla liczb a, b, c.
2. Nigdzie nie korzystasz z założenia, że liczby a, b, c są wymierne. Samo to powinno budzić
wątpliwości − czy naprawdę dobrze wnioskuję, skoro coś udowodniłem (na "tak" lub na "nie") nie
korzystając z tego założenia. Po co autor w takim razie czynił takie założenia? Nie były
potrzebne?
19 lut 17:31
Domel: Dzięki

Zrobiłem sobie chociaż trening z pisania wzorków
19 lut 17:35
pigor: ..., O

jaki rezonans wywołała moja hipoteza ; dziękuję
PW .
19 lut 17:39