Planmimetria, poziom rozszerzony
Revo: Długości ramion trapezu opisanego na okręgu są równe c = 4, d = 8. Środkowa trapezu dzieli go
na dwa trapezy, z których mniejszy ma pole trzy razy mniejsze od pola danego trapezu. Wyznacz
długości podstaw danego trapezu.
Proszę o rozwiązanie z tłumaczeniem
19 lut 13:38
wredulus_pospolitus:
a przynajmniej rysunek zrobiony został

wiesz co to jest środkowa trapezu
19 lut 14:05
wredulus_pospolitus:
znasz wzór na długość środkowej trapezu
19 lut 14:06
wredulus_pospolitus:
znasz tw. o sumie przeciwległych boków w czworokącie opisanym na okręgu
19 lut 14:06
wredulus_pospolitus:
jeżeli nie ... to zrób to / zapoznaj się z tym materiałem ... i dopiero wtedy wróć tutaj jeżeli
nadal nie będziesz w stanie rozwiązać tego zadania
19 lut 14:07
Janek191:
a = 7,5
b = 1,5
19 lut 14:19
Janek191:
Pomyłka

− wstawiłem inną liczbę niż powinienem .
19 lut 14:21
wredulus_pospolitus:

no też mi się wydaje, że to będzie 2 i 10
19 lut 14:22
wredulus_pospolitus:
tfu ... źle
19 lut 14:23
Janek191:
a = 10
b = 2
19 lut 14:25
wredulus_pospolitus:
nie Janek ... pola się nie zgadzają

komuś się chyba rypła treść bo wychodzi −−− brak rozwiązań

0 = 8b
19 lut 14:28
wredulus_pospolitus:
achh ... a nie ... od pola całego
19 lut 14:30
Mietek: mam d=6 i nie wiem co dalej
d− srodkowa
20 lut 14:58