matematykaszkolna.pl
= 123: okrągła tarcza leży na stole i wirując w płaszczyźnie poziomej, wykonuje 9 obrotów na minute. Biedronka znajdująca się w punkcie będącym środkiem tarczy, rusza ze stałą prędkością 0.6 cm/s w kierunku mszycy stojącej na brzegu wirującego koła/ 1/ po jakim torze względem powierzchni stołu porusza się biedronka ? 2/ jaką prędkość względem stołu będzie miała biedronka po 6s od rozpoczęcia marszu ? 3/ po jakim czasie prędkość biedronki względem stołu będzie trzykrotnie większa od prędkości biedronki względem tarczy ?
19 lut 12:40
wredulus_pospolitus: 1) będzie to spirala: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Archimedean_spiral.svg 2) po 6 sekundach ... będzie ona 6*0,6 cm = 3,6cm od środka tarczy ... wyznacz jej prędkość obrotową dla takiej odległości od środka tarczy następnie wylicz wypadkową wektora prędkości obrotowej i prędkości poruszania się biedronki względem tarczy 3) zrób to co w pkt(2), ale 'idąc od tyłu'
19 lut 13:11
123: mam jeszcze takie ogólne pytanie: względem powierzchni stołu porusza się biedronka to nie jest tak, że względem stołu czyli jakby ja jestem na środku stołu i patrze na biedronkę (idzie prosto)tylko stoję obok stołu i wtedy zobaczę to spirale ?
19 lut 13:15
wredulus_pospolitus: względem stołu −−− to tak jakbyś został/−a powieszony/−a nad stołem (oczy centralnie na wysokości środka obracającej się tarczy) i patrzysz jak ona się porusza −−− to jest ruch względem powierzchni stołu i tego właśnie ruchu prędkość masz wyznaczyć.
19 lut 13:18
wredulus_pospolitus: ona idzie prosto gdybyś stał/−a NA TARCZY, która się obraca ... wtedy byś widział/−a jak biedronka w linii prostej się od Ciebie oddala (pomijając zawroty głowy wywołane obracaniem się na tarczy emotka )
19 lut 13:20
123: Jak tak to ok emotka Miałem ten sam problem z rzeką i prądem jak rzeka ma v=5m/s a człowiek w niej plynący (pod prąd) 12m/s to prędkość człowieka względem rzeki to 7m/s a względem brzegu ? tez 7?
19 lut 13:33
Domel: No raczej nie To jest chyba zwykła działanie na wektorach Albo inaczej − biorąc kierunek płynięcia rzeki za dodatni to rzeka płynie z prędkością +5 a człowiek płynie z prędkością (−12) względem rzeki a −7 względem brzegu
19 lut 13:46
wredulus_pospolitus: 123: 'względem' rzeki to trochę intuicyjne pojęcie ... bardziej bym to Ci wyjaśnił jako: listek dryfuje z nurtem rzeki ... kajak płynący pod prąd płynie w kierunku listka ... jaka jest prędkość kajaka względem tego listka
19 lut 13:49
wredulus_pospolitus: albo najprościej jak się da: autostrada. 1) stoisz z boku i patrzysz na samochody jadące na tempomacie 100km/h (na liczniku). Jaką prędkość tych samochodów zaobserwujesz 2) jedziesz w samochodzie jadącym na tempomacie 80km/h, z naprzeciwka jedzie samochód na tempomacie 100km/h ... z jaką prędkością on się do Ciebie zbliża 3) jedziesz w samochodzie jadącym na tempomacie 100km/h ... z jaką prędkością (względem Ciebie) porusza się ten samochód
19 lut 13:52
123: skoro listek płynie z prędkością nurtu to prędkość kajaka względem listka będzie taka jak względem nurtu. Czyli V kajaka − V nurtu ?
19 lut 13:55
123: 1) 100 2) 180 3) 0 ? chyba muszę jechać razem z nim emotka
19 lut 13:57
Domel: rysunek
19 lut 14:03
daras: względem brzegu 7 U{m}s} względem rzeki −12
19 lut 14:04
123: rysunekMam jeszcze jedno pytanie: Wyobraź sytuacje, że płyniesz statkiem pod mostem, stoisz na statku i rzucasz piłką w kierunku ściany odległej od Cb o 2m. ( pomijasz opory i inne siły, zderzenie jest idealnie sprężyste) Jak długo trwał ruch jeśli rzucono ją z v 16 m/s i teraz: W 1 sytuacji s=2 odległości Ale istnieje czas lotu piłki i statek przepłynie jakąś odległośc wiec trzeba piłkę rzucić pod kątem a wtedy droga się wydłuży
19 lut 14:11
wredulus_pospolitus: daras ... pewien jesteś
19 lut 14:14
wredulus_pospolitus: 123: masz rację ... droga lotu piłeczki się wydłuży ... natomiast prędkość statku będzie o wiele mniejsza od prędkości lotu piłeczki ... a więc de facto będziesz ją rzucał prostopadle do ściany. Powiedzmy, ze rzucasz ją 'z piersi' ... po odbiciu się od ściany będzie lecieć w kierunku Twojego ramienia, czyli i tak ją złapiesz.
19 lut 14:19
wredulus_pospolitus: gdybys chciał by ona znowu wylądowała na Twej piersi, musiałbyś ją rzucić pod kątem ... ale ten kąt byłby niemalże równy 90o, więc droga którą przebyłaby piłeczka byłaby niemalże taka sama
19 lut 14:21
daras: −19 ?emotka
19 lut 14:23
daras: 123> idx do bilioteki i zajrzyj do problemów z fizyki Hennela, tam znajdziesz rozwiązanie
19 lut 14:25
wredulus_pospolitus: jak dla mnie to '−19'
19 lut 14:28
123: czyli można to pominąć gdy rozważasz to względem osoby na statku Ale już patrząc na drogę względem osoby stojącej na brzegu rzeki to już droga wychodzi prawie 1.5x większa
19 lut 14:30
wredulus_pospolitus: Ale dlaczego
19 lut 14:31
wredulus_pospolitus: 123: nie chcę Ci namieszać, więc podłączę się pod opinię darasa −−− zajrzyj do wskazanej książki
19 lut 14:32
123: rysunekTo jest zadanie ze zbioru maturalnego czas lotu piłki obliczyłem wcześniej 0.25s droga statku płynącego z V 28,8 km/h i czasem lotu piłki wyszła 2m (droga którą przepłynął statek w czasie lotu piłki) x wychodzi 5 czyli droga lotu piłki (niebieski ) względem wędkarza wynosi ok 4,45 m
19 lut 14:37