trójkąt ostrokątny
trójkąt:

Trójkąt ostrokątny równoramienny ABC, (I∡BI = I∡CI), wpisano w okrąg. Nastepnie przez
punkty B i C poprowadzono styczne do okręgu przecinające się w punkcie D. Miara kata CDB jest
dwa razy mniejsza od miary kąta przy podstawie trójkąta ABC. Oblicz miarę kąta BAC.. co tu
dalej można zrobić? rysunek w porządku chyba..
19 lut 12:12
J:
Może tak:
Skoro I∡CBAI = 2*ICDBI , to I∡BACI = 180o − 4*ICDBI
19 lut 12:31
pigor: ..., niech
|∡BAC|= x= ? , O − środek okręgu, to
|∡BOC|= 2x i jeśli 2α − miary kątów przy podstawie ΔBCA,
to z warunków zadania masz np. układ równań:
2α+2α+x= 180o − ΔBAC i
2x+α= 180o − z czworokąta BDCO ⇔
⇔ 2x+α= 4α+x ⇔
x=3α − szukana miara kąta BAC. ...
19 lut 12:33
wredulus_pospolitus:

δ = 180−β
| | 1 | | β | |
α = |
| δ (kąty oparte na tym samym łuku) = 90 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
z treści zadania wiemy, że γ = 2β
stąd:
a więc:
α+γ+γ = 180 (suma kątów w trójkącie)
19 lut 12:35
trójkąt: dziękuję, trochę mnie olśniło
19 lut 12:48