Proszę o rozwiązanie :D
kolo: Wyznacz wartość parametru m, dla którego równanie 5x+mx=m2+25 nie ma rozwiązania.
19 lut 10:24
J:
| | m2+25 | |
x = |
| , brak rozwiązania dla m = −5 |
| | m+5 | |
19 lut 10:36
kolo: A skąd wiem że dla m=−5? możesz mi policzyć wszystko po kolei ?
Z góry dziękuję
19 lut 10:45
J: Bo x nie istnieje dla m = − 5 (mianownik się zeruje)
19 lut 10:59
kosmos: yhym dzieki
19 lut 11:10
pigor: ..., np. tak :
5x+mx=m2+25 ⇔ (5+m)x= m
2+25 równanie liniowe zmiennej x i aby
obliczyć x należałoby y obie strony podzielić przez współczynnik 5+m,
ale można to zrobić tylko wtedy gdy 5+m≠ 0 ⇔ m≠ −5, natomiast
nie wolno ci tego zrobić, gdyby było m= −5 , bo wtedy 5+m=−5+5=0,
a ..

"pamiętaj cholero nie dziel przez zero", a więc co

masz
odp. dane równanie
nie ma rozwiązania , gdy
m=−5
19 lut 12:51