proszę o rozwiązanie
kosmos: Rozwiązaniem równania 3x2+m=39 jest liczba 1+2√3. Wyznacz parametr m.
19 lut 10:21
J: Podstaw za x: 1+2√3 i oblicz m.
19 lut 10:23
kosmos: 3(1+2√3)2+m= 39
Coś takiego .?
19 lut 10:25
kosmos: dobrze zrobiłam?
3(1+2√3)2+m=39
3(6√3)2+m=39
(18*3)+m=39
54+m=39
m=54−39
m=15
19 lut 10:31
19 lut 10:38
J: Żle. Skąd wzięłaś: (6√3)
19 lut 10:39
Garth: (1 + 2√3)2 = 12 + 2(1)2√3 + 22√32 = 1 + 4√3 + 12 = 13 + 4√3
19 lut 10:40
kosmos: no pomnożyłam 3*2√3
19 lut 10:40
kosmos: ale tam jest trzy przed x
19 lut 10:41
Garth: Wpierw potegujemy, poza tym nawet jesli, to i tak zgubilas 1 z nawiasu...
19 lut 10:41
J: Masz wzór: post 10:40
19 lut 10:42
kosmos: ok ale co z tą 3 przed x.?
19 lut 10:43
kosmos: jaki wzór.?
19 lut 10:43
J: (1 + 2√3)2 = 12 + .....
19 lut 10:44
kosmos: yhym to jak mam to policzyć
moze ktoś mi to napisać,?
19 lut 10:46
J: 3(13 + 4√3) + m = 39 i licz dalej.
19 lut 10:48
kosmos: a co mam zrobić z tym √?
19 lut 10:49
PW: J już mógł stracić cierpliwość, więc odpowiem: a nic, zostanie − bo √3 jest tak samo
dobrą liczbą jak 77, tyle że niewymierną, więc z niczym się nie zredukuje. Wykonaj mnożenie,
zredukuj co można i po ptokach.
19 lut 11:05
J: Najlepiej zabierz w "kosmos". Przecież to jest zwykłe równanie liniowe z jedną niewiadomą m.
19 lut 11:09
kosmos: okej dzięki
19 lut 11:10
Domel: ufffffffff

to było bardzo pouczające
19 lut 12:21
kartka: Czyli w rozwiązaniu wychodzi, że m=3−12√3 ? Proszę o sprawdzenie.
23 mar 19:15