Proszę o rozwiązanie :D
kosmos: Rozwiązaniem równania |x+m|=7 jest liczba 2. Wyznacz liczbę m.
19 lut 10:04
calmless: |x+m|=7 <=>
x+m=7 ∨ x+m=−7
m=7−x ∨ m=−7−x
19 lut 10:08
calmless: o, sry, nie doczytałem z tym 2.
Rozumiem, że to x jest równy 2, to musisz sobie tylko podstawić pod x to 2.
19 lut 10:10
kosmos: a jak mam wyznaczyć to m.?
19 lut 10:11
J: I2+mI = 7 ⇔ 2+m = 7 lub 2+m = −7
19 lut 10:13
kosmos: czyli m= 72
m= −72
tak.?
19 lut 10:16
J: Nie ! 2 + m = 7 ⇔ m = 7 − 2 = 5 lub 2 + m = −7 ⇔ m = −7 −2 = −9
19 lut 10:22
kosmos: Dzięki
19 lut 10:33