kombinatoryka
calmless: Ile jest ciągów długości 7 złożonych z liter {a,b,c}, w których występują wszystkie 3 litery?
Wydaje mi się, że to powinno korzystać z zasady włączania i wyłączania, ale nie wiem, jak to
zrobić
19 lut 09:36
calmless: mój pomysł na to, to jest:
na razie nie patrząc na kolejność, są trzy pojemniki, A, B i C, do których na początku wrzucamy
po jednej kuli, spełniając warunek "występują wszystkie 3 litery". Teraz wsadzamy pozostałe 4
| | | |
kulki na | sposobów. Wyjdzie 15 zbiorów, które możemy spokojnie permutować, bo to |
| | |
są zbiory.
Zatem wynikiem miałoby być spermutowanie rozwiązania, jednak tutaj moim zdaniem pojawia się
błąd, który polega na tym, że po spermutowaniu dwóch zbiorów, mogą powstać nadmiarowe (już
istniejące wyrazy).
19 lut 09:59
J: Wariacje zpowtórzeniami: W = 37
19 lut 09:59
calmless: J: Nie wariacje z powtórzeniami, bo tam występują wyrazy, w których nie ma wszystkich liter nad
{a,b,c} np. choćby aaaaaaa, albo aaabbbb, albo bcccccc
19 lut 10:02
J: Racja
19 lut 10:10
J:
Myślę, że tak:
Wariacje z samych (b,c) = 27
Wariacje z samych (a,b) = 27
Wariacje z samych (a,c) = 27
Wariacje z tej samej litery = 3
Wynik: 37 − 3*27 − 3
19 lut 10:20
calmless: Tak, zgadza się dzięki.
Ta sama metoda jest przy wykorzystaniu liczb Sterlinga 2go stopnia, co właśnie sprawdziłem,
otrzymujemy to, co napisałeś.
A myślałem, że nikt nie dodał odpowiedzi, sam miałem teraz dodać

Dzięki wielkie.
19 lut 11:11
J: Nazywam się Sterling
19 lut 11:12
calmless: Hahah,
Stirling btw, literówka
19 lut 11:43
J: Ale i tak brzmi podobnie
19 lut 11:50