ograniczoność funkcji o wzorze
kresus: jak zbadać ograniczoność funkcji?
| | 1 | |
dajmy na to ciągu an= |
| |
| | √n | |
19 lut 02:04
kresus: z dołu będzie ograniczony 0, z góry chyba 1, ale jak to policzyć?
19 lut 03:16
Jędrek: a1 = 1
lim(n−>∞)an = 0 − dobre wyczucie...
19 lut 07:44
kresus: ok już się połapałem jak to robić dziękuje za odpowiedz.
to chyba do wzoru lim
n−>∞=
√an =1
| | 1 | | 1 | |
bo |
| = n−2=(n2)−1= |
| =1 |
| | √n | | 1 | |
19 lut 08:10
kresus: ups tam miało być limn−>∞= pierwiastek n tego stopnia z a
19 lut 08:13
PW: Jakieś ciężkie działa wytaczasz do prostego problemu. Jeśli już znasz granicę tego ciągu, to co
się zastanawiać nad tym czy jest ograniczony? Jest, bo wszystkie wyrazy oprócz skończonej
liczby grupują się w małym otoczeniu granicy. Mówiąc bardziej "naukowo" − każdy ciąg zbieżny
jest ograniczony.
Tu należało rozwiązać prościutką nierówność:
skoro już przeczuwałeś, że wyrazy ciągu nie są większe niż 1.
19 lut 10:42
Domel:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→1 |
| = |
| = |
| = 1 |
| | √n | | √1 | | 1 | |
| | 1 | | 1 | |
limn→+oo |
| = |
| = 0 |
| | √n | | √+oo | |
19 lut 12:43